Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

zaterdag 30 november 2019

Dag 10:Van Flores naar Rio Dulce en Livingston aan de Atlantische kust. - Een vleugje Caraïben.

Voorlopig afscheid van de mysterieuze Maya cultuur.
Op dag 10 verlaten we het Maya gebied. We zullen naar het oosten en de Atlantische kust verhuizen. Het vertrek was om 08.00 uur richting. Livingston is de bestemming in de nabije buurt van Belize. De verplaatsing zal over land gebeuren. Het laatste gedeelte is per boot. We kunnen slechts het allernoodzakelijkste meenemen. De grote koffers zullen op de autobus blijven. We nemen slechts wat basic handbagage mee.
Krokodil komt eten vragen aan het ontbijt te Flores.
Hotel Villas de Maya te Flores.
Onze eindbestemming, Livingston, voor vandaag is enkel met een boot over water te bereiken. Na een busrit van 185 km bereiken we het stadje/dorpje Rio Dulce. 
Route van 185 km. Tikal - Rio Dulce.
Rio Dulce.
In een bootje met een capaciteit van 15 personen wordt het nodige overlevingsmateriaal overgeladen. We varen op de Rio Dulce vanaf het gelijknamige dorp naar het Castillo San Felipe.
Per boot over de Rio Dulce naar onze bestemming van vandaag.
Castillo San Felipe.
Het is een klein koloniaal fort aan de ingang van het Izabalmeer. Het werd in 1651 gebouwd in opdracht van koning Filips II van Spanje om te voorkomen dat piraten het meer vanuit de Caribische zee konden bereiken.
Castillo San Felipe.
Castillo San Felipe.
Castillo San Felipe.
Castillo San Felipe.
Middaglunch.
Na het bezoek aan het fort nemen we onze lunch in een lokaal restaurant aan de oever van de rivier. Van 13.20 tot 14.30 uur. Na de lunch varen we verder over de Rio Dulce, richting Livingston. Het is een twee durende tocht met een motorboot type 'lancha'.
Inschepen op de rivierboot voor de tocht over de Rio Dulce.
Rio Dulce.
De Rio Dulce is een majestueuze rivier die door het woud stroomt vanaf het Izabalmeer. Deze rivier splitst het gelijknamige dorp in twee. Het is een havenstadje dat ligt aan beide kanten van het Lago de Izabal, verbonden door een grote, hoge brug. Om naar Livingston te komen zijn er grote glasfiber motorboten, lanchas, die over de rivier er naar toe varen.
Vogelleven langs de oever van de Rio Dulce.
Woning aan de oever van de Rio Dulce.
Langs de Rio Dulce.
Naar Livingston loopt er geen weg naartoe. In het noordoosten, halverwege wordt de Rio aanzienlijk breder tot wat El Golfete wordt genoemd om vervolgens weer te worden samengeperst in een canyon in de ondoordringbare, door vogels bewoonde jungle. Aan het einde van haar loop bereikt ze de Atlantische oceaan. Ons logies voor een nacht ligt in Livingston aan de monding van de rivier en aan de oceaan. Het is een traject van 38 km dat afgelegd wordt in twee uur. We komen aan onze logies plaats voor 1 nacht, om 16.35.
Vogels in het woud langs de Rio Dulce.
Livingston, pure poëzie.
Het dorp kenmerkt zich door zijn zwarte bevolking. Het (vissers)dorp is enkel over water te bereiken. De bewoners zijn een samensmelting van zwarte Afrikaanse slaven die aan de Engelsen waren ontsnapt en de indiaanse bevolking. Buiten Livingston zijn er weinig bewoonde gebieden langs de kust te vinden. Hier komen de Maya cultuur, de Garifuna cultuur en de Ladino cultuur op een, bijzondere manier samen. Door de overheersende Garifuna cultuur wordt de stad ook wel een Garifuna stad genoemd.
Aan de oever van de Rio Dulce te Livingston zitten deze vogels ons op te wachten.
Logies in Livingston.
We logeren voor een nacht in Villa Caribe. Volgens de reisgids Trotter krijgt het de vermelding 'luxueus'. Het is evenwel een beetje afgeleefd, en zou een opknapbeurt kunnen gebruiken. Het is prachtig gelegen, precies aan de monding van de Rio Dulce.
Villa Caribe te Livingston. Verblijfplaats voor 1 nacht.
In de receptie valt de zeewaardige inrichting met kabels, een anker en een schroef op. Elke kamer beschikt over een eigen terras met uitzicht op de baai.
Met de trappen naar de receptie van ons hotel te Livingston.
Zwembad aan ons hotel te Livingston.
Tevens een lekker zwembad en een gezellige bar. Toch ruime grote kamer, prachtig zwembad. We werden aangemaand om warme kledij tegen de koude mee te nemen. Tja, men zou beter zwemkledij aangeraden hebben. Merkwaardig, dat men in zulk afgelegen plaats die niet bereikbaar is over de weg, men uitstekende wifi verbindingen kan opzetten.
Boottocht op de Rio Dulce van 38 km naar Livingston.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten