Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

zondag 1 december 2019

Dag 11: Puerto Barrions en verder naar Copan in Honduras.

Van Livingston via Puerto Barrios naar Copan in Honduras.
Livingston.
Het stadje ligt op het uiterste puntje van de baai die zich gevormd heeft rond de monding van de keten van meren en rivieren. Het stadje is eigenlijk alleen per boot bereikbaar. Livingston heeft een simpel stratenplan, dat omhoog loopt als je vanaf de aanlegplaats voor de boten komt. Vanuit Livingston is er elk uur een pendeldienst over zee naar Puerto Barrios. In de vroege ochtend hadden we nog de gelegenheid om de enige (hoofd)straat van Livingston, tot aan het haventje af te wandelen. In het bootje is juist voldoende plaats voor ons gezelschap. Na de nodige formaliteiten, varen we af om 08.50 uur.
Hoofdstraat, de enige straat, in Livingston.
Puerto Barrios.
We varen van Livingston naar Puerto Barrios. Na een boottrip van 30 minuten en 20 km voor de Caribische kust (in volle zee) leggen we aan om 09.25 uur in Puerto Barrios.
Bootje dat ons over zee van Livingston naar Puerto Barrios zal voeren.
Huisjes aan de waterkant van de baai.
We varen tegen een goede 40 km/ hr over een spiegel kalme zee. In Puerto Barrios staat onze autobus, die we eerder in Rio Dulce verlaten hebben, ons terug op te wachten.
We verlaten Livingston met het bootje over zee.
Het stadje werd gesticht in 1880 door de toenmalige president Barrios die er een havenstadje van maakte.. Hier werden de producten van de uitgestrekte bananenplantages vervoerd en geëxporteerd naar de Verenigde Staten.
Livingston - Puerto Barrios per boot - vaarroute.
p
Welkom in Puerto Barrios.
Aan deze havenstad danken (?) we de oprichting van de beruchte maatschappij United Fruit Company, een Noord-Amerikaans bedrijf. Dit bedrijf had het monopolie op bananenhandel. Hiervan komt de bijnaam 'bananenrepubliek' wegens haar invloed in Centraal-Amerikaanse landen met een al te inschikkelijke overheid. 
Een van de vele vrachtwagens van Chiquita.
Het is het een af en aanrijden van vrachtwagens van Chiquita en Dôle. Ze rijden met hun fruit ladingen naar de haven, aangelegd voor de Amerikaanse firma's. Het wegennet is in deze regio aanmerkelijk beter dan in de andere regio's. De Amerikaanse fruit belangen zullen hier wel een rol in spelen.
Vrachtwagens van Dôle rijden af en aan.
Op 100 km van Puerto Barrios ligt Quirigua. We komen er toe om 11:15. Hier is er een uitwisseling van de lokale gidsen. We nemen afscheid van de gids Giovani, die ons van Flores tot Quirigua rondgeleid heeft. Onze eerste gids, Manuel, zal ons verder begeleiden door Honduras en naar Guatemala City.
Met de lokale gids Giovani te Quirigua.
Quirigua. 
Dit is een Maya-vindplaats aan de rand van uitgestrekte bananenplantages. Deze plaats staat sinds 1981 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het is een oude cultus- en handelsstad van de Maya's. Op een weelderig grasveld prijken prachtig bewerkte stèles of zuilen, omringd door hoge tropische boomsoorten.
Drie steles, waarvan de rechtse, stele E, de grootste is.
De hoogste stele E, 10,6 meter hoog. Waarschijnlijk de grootste ter wereld.
Acropolis.
Sommige stèles hebben een hoogte van 10 m. De hoogste in de Maya wereld, stèle E, prijkt op de munt van 10 centavos. Deze stèle weegt bijna 60 ton.
De grote Gran Plaza uitkijkend richting noord.
Naar Copan in Honduras.
Na een rit van 250 km vanuit Puerto Barrios bereiken we El Florida op de grens tussen Guatemala en Honduras. We geraken Honduras binnen via de grensovergang El Florida.

Exit en entry taks?
  • Bij het verlaten van Guatemala een belasting van 10 Quetzals, de Guatemalteekse munt..
  • Om Honduras binnen te mogen, dienen we een bedrag van 3 US$ te betalen. 
Het moeten mooie en propere biljetten zijn. In ruil mogen we op het grondgebied Honduras gedurende 24 uur verblijven. Dit nadat we een formuliertje ingevuld hebben met allerlei rare vragen. Onze paspoorten worden aan een (vlot) nazicht onderworpen. We krijgen het paspoort terug, zonder een stempel. Ook geen betalingsafschrift of bewijs van betaling. Rare gasten die grenscontroleurs. Waarschijnlijk een extra.
Logies in Copan.
We komen aan om 18:20 aan het hotel in Copan. We logeren een nacht in Copan in Honduras in: Clarion Copan Hotel. Dit ligt op een 12 km over de grens met Guatemala. Het is het hotel voor het bezoeken van de ruïnes van Copan. We hebben vandaag een boottocht van 20 km, en een autobusrit van 266 km afgelegd. In het hotel te Honduras kunnen we de dranken probleemloos betalen met de creditcard. Hier wordt er bij de prijs van de dranken nog extra taks 16% en tips 10% aangerekend, totaal 27%. Betalen met Quetzals en US$ is ook geen probleem.

Livingston - Puerto Barrios - Copan.
Puerto Barrios - Copan Honduras Route 267 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten