Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

maandag 2 december 2019

Dag 12: Copan -> Guatemala City

Honduras met Copan.
Toen we deze ochtend wakker werden zag het er niet goed uit buiten. Het regende flink. Op dag 12 is het de tweede keer tijdens de rondreis dat we regen kregen. Het vertrek uit het hotel wordt met een half uur verlaat naar 08.30 uur i.p.v. om 08.00 uur. Later blijkt dit een goede beslissing te zijn. De regen verdwijnt. Later op de dag verschijnt de zon. De regen zorgt er wel voor dat de bodem op de archeologische site een beetje drassig geworden is. We zijn wel droog gebleven.
Hotel Clarion in Honduras.
Aan het zwembad van het Clarion hotel.
De archeologische vindplaats Copan.
De ruïnes van Copan liggen in Copan Ruinas, een klein dorp op slechts 12 km van de grens met Guatemala. Ze liggen in de uiterste zuidpunt van het toenmalige Mayarijk, in een streek met een heuvelachtig reliëf en een gematigd klimaat. De ruïnes vormen een van de  belangrijkste Maya-complexen uit Midden-Amerika.
De Royal Palace te Copan.
De bekende ruïnes. Het is hier nooit echt druk.
Sinds 1980 prijkt  de vindplaats op de Werelderfgoedlijst van Unesco. In deze enorme stad leefden ca. 20.000 mensen en heeft als geen ander complex haar schatten weten te bewaren. In de historie is er lange tijd strijd gewoed tussen Guatemala en Honduras om het territorium over deze ruïnes.
Copan. Het altaar Q.
Niet helemaal verwonderlijk, de tempelcomplexen van de Maya's, die men hier aantreft, behoren tot de allermooiste resten van een groot en schitterend rijk. Ze zijn grotendeels te vergelijken met de tempelcomplexen als die van Tikal in Guatemala en Palenque in Mexico.
Deze tempels vallen op door hun uitbundige ornamenten en beeldhouwwerk., iets wat je bij andere tempels in veel mindere mate aantreft.


Een van de vele oude sculpturen.

Copan, in Honduras, even over de grens met Guatemala
Hiërogliefen trap.
Uniek en wereldberoemd aan de ruïnes van Copan is de hiërogliefen trap die aan één kant van een 30m hoge piramide gebouwd is. Een grote met inscripties bewerkte stenen trap met 63 treden is tegen een piramide gebouwd. Iedere trede is versierd met 2500 inkervingen. Men leest de trap als een boek waarin het volledige beeldverhaal over de dynastie van de heersers van Copan wordt verteld.
Hiërogliefen trap.
Het is het meest tot de verbeelding sprekende monument van Copan. Het gaat over oorlogen, geboorte, troonswisselingen en de dood van verschillende vorsten. Op regelmatige afstanden zijn sculpturen aangebracht die de verschillende vorsten uit de dynastie representeren. De reconstructie van deze trap heeft bijna een eeuw geduurd om van een onoverzichtelijke berg stenen een trap te maken zoals het er ooit eens heeft uitgezien.
Copan: hiërogliefen trap.
Balspeelveld.
Een opvallende plek is het balspeelveld waarvan de wanden schuin aflopen. Bij andere Maya ruïnes zijn aan de zijkanten ringen aangebracht waar de bal doorheen gestoken moest worden. Hier vindt men beelden van papengaaien koppen.
Balspeelveld.
Gran Plaza.
Het grote plein dat een vierkant amfitheater is, is aan drie kanten omsloten door trapvormige tribunes. Midden op het plein staan een aantal stèles die bewerkt zijn met inscripties en afbeeldingen. De piramiden hebben een hoogte van meer dan 30 meter.
Gran Plaza
Het altaar van 'Q'.
Er staan ook originele stukken en belangrijke stèles. Ook reproducties op ware grootte van bepaalde gevels van gebouwen zoals die van het balspelveld. Vele sculpturen werden gered van de archeologische vindplaats. Enkele belangrijke exposities zijn de gevel van het balspeelveld, de stèle en het altaar Q, allemaal origineel. Hierin zijn de namen van 16 grote koningen van Copan gebeiteld.
Het altaar van Q.
Museo Escultura Maya. 
Dit museum is ongetwijfeld een van de grote attracties voor reizigers die deze archeologische zone bezoeken. Men komt binnen via een lange stenen tunnel. In het midden staat een indrukwekkende replica op natuurlijke schaal van de Tunel Rosa Lila die onder stèle 16 werd ontdekt. Deze Tunel Rosa Lila is ook bekend als de Tempel van de zon.

Restaurant te Copan en vertrek naar Guatemala City.
Het dorpje Copas Ruinas ligt vlakbij het complex en bestaat in feite uit maar enkele straten. Na de uitgebreide rondleiding onder begeleiding van de Hondurese gids, was er nog een middaglunch voorzien in een plaatselijk restaurant in het centrum van Copas Ruinas.
Copas Ruinas - Honduras.
We zijn dan om 13.30 uur kunnen vertrekken naar onze laatste bestemming: Guatemala City. De grensovergang van Honduras naar Guatemala verliep probleemloos. Geen enkele controle, noch dollars noch Quetzals voor de grensbewakers kwamen er aan te pas, zelfs geen paspoort controle.

Logies in Guatemala City.
Aangekomen in het hotel te Guatemala City na een rit van 240 km om 19.00 uur.
De laatste nacht die we doorbrengen in Guatemala City vooraleer naar huis te vertrekken logeren we in het 4* hotel Barcélo Premium.
Route Copan - Guatemala City: 240 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten