Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

donderdag 28 november 2019

Dag 8: De vergeten Maya tempels van Yaxha.

Maya Site van Yaxha.
Denkt men aan Maya tempels in Guatemala, dan denkt men aan Tikal. Gek genoeg hebben weinig mensen gehoord van Yaxha, dat op slechts 30 kilometer van Tikal ligt. Yaxha is het op drie na grootste Maya-complex in Guatemala - alleen Tikal en El Mirador zijn groter. Het is redelijk geïsoleerd en er komen bijna geen reizigers
We vertrekken naar Yaxha stipt om 08:30 uur. Als we rond 10:40 aankomen worden we verwelkomd door de slingerapen (spider monkeys), of waren het brulapen, met hun luidruchtig gebrul? Is het omdat ze ons verwelkomen, of is er een andere troep soortgenoten die hun gebied binnendringt?  H et was alleszins een doordringend gebrul.
De Maya tempels staan midden in de jungle.
Zoals zich elk respecterende Maya-site, is er hier ook een balspeelveld. Dat is waarschijnlijk iets noodzakelijk zoals wij voetbal speelvelden noodzakelijk vinden.
Het uitzicht in Yaxca is schitterend.
De site ligt aan de rand van een mooi meer verscholen in de jungle. Een prachtige omgeving met ruïnes boven het meer. Dat is opmerkelijk want Yaxha is met 500 'gebouwen' niet alleen gigantisch. Door de ligging aan Laguna Yaxha is het ook nog eens een van de mooiste plekken in Guatemala.
Yaxha zou 'Water dat blauw is' betekenen in de Maya taal. Dit voor zover ik hun taal meester ben.
Schitterend uitzicht over de jungle en het meer.
Vanaf de top van de piramide heeft men een prachtig uitzicht. De stad kende haar bloeitijd tussen 300 en 950 na Chr.
Onaangetaste ruïnes.
Yaxha maakt deel uit van het Yaxha National Park met andere Maya ruïnes zoals Nakum, Topoxté en El Naranja. Deze vier sites vormen de basis voor een nationaal park van meer dan 37.000 hectare!
Yaxha is de grootste van de drie sites. Doordat er weinig details op de ruïnes zijn te vinden is niet helemaal duidelijk hoe oud dit Maya-complex is. Men denkt dat de hoogtijdagen rond het jaar 800 lag er toen zo'n 20.000 mensen woonden.
Boven op Templo 216
Ondanks het feit dat Spaanse monniken deze plek ontdekten in 1618 en de Oostenrijkse ontdekkingsreiziger Teobert Maler hier in 1905 kwam, bleef Yaxha tot voor kort grotendeels onontdekt.

Mooier dan Tikal?
Het duurt minstens een paar uur om de belangrijkste ruïnes te verkennen. In vergelijking met Tikal is het hier een stuk rustiger met als hoogtepunt (letterlijk) de Templo 216 (Yaxha). Vanaf hier heeft men een prachtig uitzicht op andere tempels en Lago Yaxho en Lago Sacnab. Deze plek heeft iets magisch, zeker met zonsondergang.
Boven op Templo 216
Yaxha is kleiner, maar vele malen rustiger dan Tikal. Men staat op de hoogste ruïne, waardoor je over de jungle uitkijkt waar hier en daar andere ruïnes boven de boomtoppen uitsteken, terwijl je brulapen hoort schreeuwen en toekans voorbij vliegen.

Flores.
Het bezoek aan Yaxcha wordt afgesloten om 13:00 uur. We weten er alles over, of is het nog mysterieuzer geworden? De middaglunch opgediend in een restaurant halverwege de terug route naar het hotel te Flores. Vanaf 13.40 tot 15.00 is het heerlijk tafelen. Nadien terug richting Flores. Nog even een lugubere plaats bekeken, een kerkhof, Santa Elena, zowaar. We hebben er van 16.00 tot 16.15 uur zonder veel interesse rondgelopen. Tja, tijdvulling of iets dergelijks, maar geen belangstelling. Verder terug naar het hotel.

Het kleurrijke paradijs: Flores.
De nummer één reden waarom mensen naar Flores komen is omdat het de perfecte  uitvalsbasis is om de wereldberoemde Maya tempels van Tikal te bezoeken. 
Oorspronkelijk was Flores een Maya stad met tempels en piramides. Die zijn echter totaal verwoest toen de Spanjaarden in 1697 de stad innamen. Flores is een charmant en rustig stadje gevestigd op een eiland in het Peten Itza meer, dat via een dijk verbonden is met het vasteland en op slechts 10 min. van de luchthaven van Santa Elena en 1 uur van Tikal. 

Logies.
We logeren in Villa Maya. Volgens Trotter, het chicste en aangenaamste hotel van Santa Elena/Flores. Het is gelegen op een mooi, begroeid eilandje, onmiddellijk aan het meer waar een groep bungalows staan, via een voetgangersbrug bereikbaar. Palmdaken, landelijke bedden van onbewerkt hout en het heeft een fraai restaurant onder een groot rieten dak, met zicht op het meer.
Zwembad van Villa Maya.
We hebben buiten de kamer en het restaurant nog niet veel van de infrastructuur kunnen genieten. Gisteren aangekomen om 21.00 uur en vandaag om 18.30. Spijtig want het is een zeer luxueuze infrastructuur in een schitterend omgeving. Hopelijk zullen we morgen vroeger terugkomen om nog te genieten van het zwembad.
Van het hotel naar Yaxha, dan naar Flores en terug: totaal 150 km.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten