Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

maandag 25 november 2019

Dag 5: Santiago Atitlan en terug naar Antigua.

Het Atitlan meer.
Dit meer wordt beschouwd als een der mooiste ter wereld. Het meer ligt op een hoogte van 1.500 meter. Het is omgeven door een keten van majestueuze vulkanen en strekt zich uit over meer dan 130 km2. Het is in feite een groot kratermeer. De afdaling naar het meer via een uit de rots gehakte weg biedt een adembenemend spektakel.
Aanlegsteiger voor de bootjes voor de tocht op het meer.
Rond het meer zijn een twaalftal gemeenschappen gevestigd. Ze leven er van de maïs en avocado teelt, het weven en de visvangst. Deze twaalf dorpen dragen de namen van de twaalf apostelen.
Vulkaan beheerst het Atitlan meer.
Boottocht op het Atitlan meer.
In de voormiddag staat er een boottocht op het Atitlan kratermeer op het programma. We zijn om 09.00 uur klaar om de overtocht naar het zuiden van het meer te varen. Afstand:13 km, tegen 32 km/hr zijn we op een goede 30 minuten in Santiago. Na Panajachel is Santiago Atitlan ongetwijfeld het drukst bezochte dorp aan het meer.
Aankomst te Santiago.
HOBO in Santiago.
HOBO te Santiago voor een 'chickenbus'.
Te Santiago voor een 'chickenbus'.
Santiago ligt tegenover Panajachel aan een diepe baai, die het beschermt tegen de grillen van het meer. Aan de ene kant verrijzen de vulkanen Toliman en Atitlan, aan de andere kant torent die van San Pedro. De inwoners zijn herkenbaar aan de toyocal die door de vrouwen gedragen wordt. Deze zware vrouwen mutsen in de vorm van een schijf. Ze bestaan uit een smal geborduurd lint dat tot 20 meter lang kan zijn en rond het hoofd gewikkeld wordt.
Markt voor avocados. De meesten worden naar El Salvador uitgevoerd.
Op de aanlegsteiger te Santiago.
Van Panajachel naar Santiago Atitlan en terug over het Lago Atitlan.
We bezoeken het stadje in de voormiddag en om 12.00 hebben we het gezien. We kunnen dezelfde route terug varen tegen dezelfde snelheid, 32 km/hr. Het weer is schitterend en er zijn geen zeezieken. Niet moeilijk op dit kalme meer.
Het bootje dat de 13 km tegen 32 km/hr ons over het meer bracht.
Lunch en terug naar Antigua.
In Panajachel krijgen we dan ook ons middagmaal. Om 14.40 pikt de chauffeur ons op voor de terugreis naar Antigua. De 120 km terugweg duurt 4:40 uur. Het verkeer, de doortocht door de smalle dorpjes en de staat van het wegennet laat geen snelle rit toe. Het is dan ook 19.00 uur als we toekomen in Antigua. In dit historisch stadje kan de autobus ons niet tot  het hotel voeren. We dienen over te stappen in een kleiner busje. Dit kleine busje voert ons dan tot aan het hotel.
Route van Panajachel naar Antigua.
Maximum hoogte tijdens deze rit: 2630 meter. Antigua ligt op 1520 meter hoogte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten