Old Maya ritueel.

Old Maya ritueel.

dinsdag 26 november 2019

Dag 6: Antigua

Antigua, mooiste stad van Centraal Amerika.
Deze stad ligt slechts op een uurtje rijden van de Guatemala City, de hoofdstad. Antigua is ontegenzeglijk de mooiste stad van Guatemala en zelfs van heel Centraal-Amerika. De stad prijkt dan ook op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Arco de Santa Catalina
De stad heeft de waanzinnige charme van de nog altijd bestaande ruïnes en de grillige doolhof van oneffen hobbelig geplaveide straten, omgeven door eerbiedwaardige koloniale gebouwen met fleurige patio's.
Plaveien in al de straten van Antigua.
Het is zoals een openluchtmuseum met prachtige straatjes en indrukwekkende monumenten.
Het is een sympathiek stadje op mensenmaat, met lage huizen en straatjes in de schaduw van enkele majestueuze vulkanen. Steeds duikt de perfect gevormde kegel op van de Agua, de Fuego of de Acatenango, met zijn 3976 m de hoogste van de drie vulkanen.

Geld wisselen.
We beginnen onze dag met het omwisselen van Euro's naar Quetzals. De banken openen om 09.00 uur. Er staat dan ook reeds een rij te wachten met dezelfde opdracht. Na ons paspoort nagekeken te hebben en het ondertekenen van drie documenten is deze job snel geklaard.

Vulkaan Agua.
In 1541 werd de stad door de uitbarsting van de Agua verwoest. De wederopbouw begon in 1543. Door de snelle realisering van het stadsbeeld in koloniale stijl gold Antigua twee eeuwen lang als de mooiste hoofdstad van de Nieuwe Wereld. In 1773 veranderde de stad door een nieuwe vulkaanuitbarsting in een puinhoop.

Arco de Santa Catalina.
Dit is het meest kenmerkende gebouw van Antigua. De saffraangele boog is een prachtig bouwwerk met op de achtergrond de Agua-vulkaan. Rond 1700 was de boog een loopgang tussen twee aan weerszijden van de straat gelegen kloosters. Hierdoor konden de vele nonnen ongezien van het ene naar het andere gebouw gaan. De nonnen hadden geloften van afzondering afgelegd en moesten elk contact met de buitenwereld vermijden.
Arco de Santa Catalina.
Met de zware aardbeving in 1773 die bijna alle gebouwen tot puin herleidde, bleef deze boog overeind en is nu de meest gefotografeerde bezienswaardigheid.

Centro Cultural la Azotea en het Museo del Café.
Op een 2 km buiten het centrum bezoeken we een finca complex. De koffie is hier het centrale onderwerp. Indien men nog niets weet over het 'zwarte goud', wordt dat hier volledig rechtgezet. Men leert er alles over de teelt van koffie.
Museo del Café
Museo del Café
Zoals gewoonlijk, een winkeltje aan het einde van het bezoek.
Guatemala is de zevende grootste koffie producent op wereldvlak. Aan het eind van het bezoek nog een proefsessie van de koffie.  Als extra krijgen we ook nog iets te weten van traditionele muziekinstrumenten van de precolumbiaanse periode.
Precolumbiaanse muziekinstrumenten.
Saint Francis The Great kerk.
In het centrum, aan het schaduwrijke park staat de grote witte Saint Francis The Great church. De bouw ervan begon in 1545, maar is in de loop der eeuwen vaak verwoest en weer opgebouwd. Het voorste deel staat prachtig overeind, maar daarachter is het grootste deel van de oorspronkelijke kerk een ruïne. In de catacomben bevinden zich de resten van de Spaanse veroveraar Don Pedro de Alvarado.
Saint Francis the Great kerk
Ruïne van de kerk.
Ruïne van de kerk.
Stadsbezoek.
Na de lunch wandelen we nog wat door de stad. Als laatste bezoekje is er nog een atelier met jade sierjuwelen.

Cathedral van Antigua.
Uitleg door de lokale gids Manuel Antonio Ramos, aan het HOBO gezelschap.
Op het terras van een gebouw aan het centrale plein.
Logies.
We logeren twee nachten in Antigua in het hotel waar we de eerste nacht ook gelogeerd hebben: "Posada Don Rodrigo". (http://antigua.posadadedonrodrigo.com/) . In de Trotter reisgids wordt het hotel als heel luxueus vermeld. Het is een prachtig koloniaal gebouw dat zeer mooi gerenoveerd is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten